Cristian Tudor Popescu : Ielele, E.T. și Duda de Aur

0
27

Diferen╚Ť─â mare anul acesta ├«ntre dou─â filme ╚Öi restul de 8 din cele 10 nominaliz─âri la Oscarul pentru Cel mai bun film. Acestea sunt: Banshees of Inisherin ╚Öi The Fabelmans. Titlul primului l-a╚Ö traduce Ielele din Inisherin, fiind vorba de duhuri feminine care ├«i pocesc pe cei ce le jignesc. Este cel mai original ╚Öi memorabil film pe care l-am v─âzut ├«n ultimii ani.

De╚Öi are o atmosfer─â irlandez─â de-acum un veac excep╚Ťional reconstruit─â vizual, filmul p─âtrunde ├«n rela╚Ťii general umane stranii, care ies rar la iveal─â. De pild─â, cum poate s─â izvorasc─â r─âul din bun─âtate. Cum te po╚Ťi ap─âra de o astfel de bun─âtate, atac├óndu-te pe tine ├«nsu╚Ťi, nu pe cel─âlalt. Colin Farrell face probabil cel mai bun rol din carier─â, un fel de monstru al dorin╚Ťei de a comunica, chiar dac─â nu are ce. Monstrul ─âsta e n─âscut adesea de re╚Ťelele de socializare, de ÔÇ×├«mprietenireÔÇŁ, ale zilei de azi.

Dar performan╚Ťa actoriceasc─â absolut impresionant─â ├«i apar╚Ťine lui Barry Keoghan, ├«n rolul unui t├ón─âr oligofren. Din potmolul min╚Ťii lui, r─âzbate dorin╚Ťa elementar─â de a iubi ╚Öi a fi iubit, care nu cere inteligen╚Ť─â, dar via╚Ťa i-o refuz─â ╚Öi pe asta. I-a╚Ö da f─âr─â s─â ╚Öov─âi Oscarul lui Keoghan pentru Cel mai bun actor ├«n rol secundar. Iar lui Banshees of Inisherin, Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu.

Un detaliu, pe care ├«l semnalez ca atare: ├«n film apare un m─âg─âru╚Ö av├ónd o soart─â asem─ân─âtoare celei a m─âg─âru╚Öului din ÔÇ×EOÔÇŁ, al veteranului Jerzy Skolimowsky, concurent la Oscarul pentru film str─âin, ambii fiind urma╚Öii lui Balthazar, m─âgarul lui Robert Bresson.

The Fabelmans e f─âcut s─â fie ultimul film al Marelui Vr─âjitor, al acestui Merlin al cinematografului pe nume Steven Spielberg. Regizorul care a creat c├óteva capodopere ale tuturor timpurilor, ╚Öi care, ├«n opinia mea, n-a f─âcut niciodat─â un film prost. Aceea╚Öi privire plin─â de prospe╚Ťimea inocen╚Ťei ╚Öi puterea imagina╚Ťiei ca acum 50 de ani, aruncat─â asupra vie╚Ťii de copilul etern, ast─âzi ├«ntoars─â asupra lui ├«nsu╚Öi ╚Öi a cinematografului. Steven Spielberg este chiar E.T., extraterestrul bl├ónd c─âzut ├«n lumea oamenilor, pe care se preg─âte╚Öte s-o p─âr─âseasc─â. Ar fi o nedreptate dureroas─â dac─â nu va primi Oscarul pentru Cel mai bun regizor.

C├ót prive╚Öte marele favorit, cu 9 nominaliz─âri, Everything, Everywhere, All at Once, adic─â Orice, oriunde, totul odat─â, n-ar fi o nedreptate s─â ia Oscarul pentru montaj, iar Michelle Yeoh, Cea mai bun─â actri╚Ť─â ├«n rol principal. Dar at├ót.

├Änchei amintind un nominalizat la Best Picture care a gre╚Öit competi╚Ťia: dac─â Top Gun 2 zboar─â la Zmeura de Aur (echivalentul rom├ónesc ar fi Duda de Aur) c├ó╚Ötig─â sigur.

Cristian Tudor Popescu

Las─â un r─âspuns